O bacterie, transformata in cel mai mic reportofon din lume

0

Oamenii de stiinta au transformat o gramada de microbi in ceea ce au numit “cel mai mic reportofon din lume”. Prin modificarea genelor unei tulpini obisnuite de laborator a bateriei Escherichia coli, cercetatorii spun ca au reusit sa convinga bacteriile nu doar sa inregistreze interactiunile sale cu mediul inconjurator, dar si sa puna un timbru de timp, de asemenea.

Aceste mici “magnetofoane” – care au fost detaliate intr-un nou studiu publicat pe 23 noiembrie in revista Science – pot ajuta la sustinerea unei noi clase de tehnologii care utilizeaza celulele bacteriene pentru a diagnostica boli sau pentru a monitoriza schimbarile in mediul inconjurator, toate fara a-l deranja. “Astfel de bacterii, inghitite de un pacient, ar putea inregistra schimbarile pe care le-au suferit pe parcursul intregului tract digestiv, oferind o imagine fara precedent a fenomenelor inainte inaccesibile”, a spus autorul studiului Harris Wang.

Tehnologia din spatele reportofoanelor este un instrument popular de editare a genei, CRISPR. Instrumentul, care permite oamenilor de stiinta sa elimine in mod substantial secventele de ADN si sa-l inlocuiasca cu un material genetic specific, a fost initial descoperit in bacterii. CRISPR face parte din sistemul imunitar al anumitor bacterii – poate copia fragmente de ADN din virusurile astfel incat generatiile urmatoare de bacterii sa recunoasca si sa respinga atacurile ulterioare.

Studiul a concluzionat faptul ca noul sistem poate inregistra cel putin trei semnale simultan timp de cateva zile. Urmatorul pas este sa ingusteze tinta.

 

Sursa: livescience.com

Loading...
Copy
Share.

Comments are closed.

x
Daca iti place, da-ne un "Like":
Sustine cu un LIKE noul nostru proiect!
Va multumim!